Skip to main content

Geschiedenis

Op de locatie aan de Onderdendamsterweg 34 in Winsum is al eeuwen agrarische bebouwing aanwezig. Vanaf het midden van de vorige eeuw heeft een zaad- en pootgoedleverancier zijn handel vanaf deze locatie geëxploiteerd. Sinds de jaren 2000 hebben Gert en Grace Veldwijk hier een sport – en recreatiecentrum gehad. Met het eindigen van deze activiteiten per augustus 2022 ontstaan mogelijkheden om een nieuwe invulling te geven aan de gebouwen en het omliggende groen.

Verbouwing

Vanaf begin 2023 zullen de bestaande schuren worden gesloopt en in vrijwel dezelfde vorm worden teruggebouwd. In de schuren worden 12 boerderijwoningen gerealiseerd. Deze boerderijwoningen worden gesitueerd rondom een binnenstraat, die gelegenheid geeft voor saamhorigheid onderling. De boerderijwoningen hebben elk een eigen berging, die gezamenlijk in een separaat gebouw worden gerealiseerd.

Op het achterliggende weiland worden zes 2-onder-1-kap woningen gerealiseerd, erfwoningen, die fraai in het groen zullen staan.

Het bestaande voorhuis blijft behouden, wordt intern gescheiden van de achterliggende boerderijwoningen, maar middels een ‘hals’ daarmee verbonden.

Groen Karakter

De hele locatie wordt ingericht als boerenerf, met wandelpaden en veel groen. Bestaande bomen zullen zoveel mogelijk worden behouden en nieuwe bomen bijgeplaatst. In het project zijn erfscheidingen met groenblijvende hagen toegestaan, zodat het groene karakter blijft geborgd.

Gemeenschap

Alle delen van de locatie die niet tot de privé-eigendommen van toekomstige bewoners behoren, zijn gemeenschappelijke eigendom en voor gemeenschappelijk gebruik. Alle eigenaren zullen deelnemen in het bestuur van deze gemeenschap, en gezamenlijk kunnen bepalen hoe de locatie verder kan worden ingevuld en gebruikt.

Uniek aan dit project is dat deze gemeenschappelijke buitenruimte bijdraagt aan een actief en sociaal leven. In de binnenstraat van de boerderijwoningen kunnen bewoners elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren. Op het erfterrein kunnen ontmoetingsplekken worden gecreëerd, maar bijvoorbeeld ook beweegtoestellen of faciliteiten voor kinderen worden geplaatst.

Locatie

Doordat de locatie op een steenworp afstand van het centrum van Winsum is gelegen, kunnen de toekomstige bewoners lopen hun boodschappen halen en gemakkelijk gebruikmaken van de voorzieningen in het centrum van Winsum.

Aardbevingsbestendig en gasloos

Alle boerderij en erfwoningen worden vanzelfsprekend gebouwd volgens de meest recente standaarden. Doordat houtskeletbouw wordt toegepast, zijn alle woningen aardbevingsbestendig. Vanzelfsprekend zijn alle woningen gasloos, zodat de toekomstige bewoners grotendeels verlost zijn van hun energierekening, die door de huidige geopolitieke omstandigheden tot ongekende hoogte steeg. De buitengevels van de boerderijwoningen worden opgetrokken uit hergebruikte stenen, in combinatie met zeer duurzame dakbedekking. Doordat de kozijnen daarnaast in kunststof wordt uitgevoerd, zijn alle woningen vrijwel onderhoudsvrij. Van de 18 woningen zijn twee levensloopbestendig; de overige woningen zijn rollatorgeschikt. Dat betekent dat ook toekomstige bewoners die minder mobiel zijn of worden in hun woning niet beperkt hoeven worden.

Downloaden plattegronden

Boerderijwoningen Veldwijk
2 onder 1 kapwoningen Veldwijk
Oppervlakte begane grond

Verkopende makelaars

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de verkopende makelaars:

Dijkstra Makelaardij

Hoofdstraat 16, 9801 BX, Zuidhorn
De Wending 21, 9396 AZ, Marum

Telefoon: 0594 – 501 501

Dijkstra Makelaardij

Geert Reindersstraat 1, 9951 CC, Winsum
Geert Reindersstraat 1, 9951 CC, Winsum

Telefoon: 0595 – 443 551